Avslutningar på handbollsfritids

Att erbjuda idrottsaktiviteter i direkt anslutning till skoldagen gör att fler barn kan vara med i föreningsledd verksamhet. Därför har Eskilstuna Guif haft handbollsfritids på Fröslundaskolan och Årbyskolan under våren och besökt skolorna en eftermiddag varje vecka. Barnen får röra på sig och testa handboll under lekfulla former. Handbollsfritids är en del i projektet Idrottsklivet från Svenska Handbollförbundet där Eskilstuna Guif är en av de medverkande föreningarna som satsar extra i så kallade utsatta områden. 


Över 60 barn från 6 till 9 år var med på Årbyskolans avslutning och fick medaljer och fika efter att ha spelat matcher i minihandboll. De har varit med på handbollsfritids varje fredag i idrottshallen på skolan och förutom handboll har de bland annat lekt kull och gjort stafetter. Fokus är på att röra på sig och ha kul tillsammans med kompisar.  
 - Vi hoppas såklart att vi väcker intresset för att spela handboll i Eskilstuna Guif också, säger Mortimer Lundh som tillhör föreningens herrtrupp och är ledare på handbollsfritids. 

På Fröslundaskolan har handbollsfritids vänt sig till tjejer i årskurs 2-3. Även här har intresset varit stort att vara med. 
Det kan finnas hinder för att gå med i ett lag som kräver att man betalar medlemsavgift och behöver skjuts till en annan del av stan, säger Mortimer. Därför är det så bra att vi kan komma till skolorna. 

Förutom handbollsfritids har Eskilstuna Guif lovaktiviteter, deltar på idrottslektioner och är med på raster. Under säsongen har uppåt tusen barn deltagit. Eskilstuna Guif har samarbete med ett tiotal skolor i Eskilstuna, men fokus i projektet Idrottsklivet är att ge fler barn en meningsfull fritid i Fröslunda, Lagersberg och Årby. Förhoppningen på sikt är att kunna etablera bollskolor och lag i fler områden i Eskilstuna så det blir lätt för fler att spela handboll. För att det ska bli möjligt behövs fler ledare och tillgång till hallar. 
 - För oss i Eskilstuna Guif är det jättebra att vi har både dam- och herrspelare som kan vara ledare dagtid vid sidan av studier eller deltidsjobb, säger Cecilia Vestman från föreningens styrelse. De är också viktiga förebilder för barnen. 

Efter avslutningar med handbollsfritids påbörjas planeringen för sommarens utomhusaktiviteter i olika bostadsområden där unga ledare kommer vara med för att spela handboll och aktivera barn på sommarlovet. 
 

Mer om Idrottsklivet: Idrottsklivet - Riksidrottsförbundet (rf.se) 




Datum: 2024-04-27 10:00